donderdag 14 februari 2008

België ratificeert Verdrag van Lissabon voor eind juli

België zal het Verdrag van Lissabon voor het einde van juli ratificeren, zo heeft premier Guy Verhofstadt vandaag verzekerd na afloop van een gesprek met de voorzitter van het Europees Parlement, Hans-Gert Pöttering.

De twee politici hadden vandaag op het Kasteel van Laken een onderhoud in het bijzijn van koning Albert II. Ze gaven nadien een korte persbriefing, zonder op vragen van journalisten te antwoorden.

"Ik kan bevestigen dat alles klaar is voor de ratificatie voor het einde van de maand juli", zei Verhofstadt, eraan toevoegend dat de gewest- en gemeenschapsregeringen terzake tot een akkoord waren gekomen. In België moet het verdrag niet alleen door Kamer en Senaat maar ook door de parlementen van de gewesten en gemeenschappen bekrachtigd worden. Dat zou geen problemen mogen opleveren aangezien er een consensus tussen de partijen bestaat over de kwestie.

Het Verdrag van Lissabon werd al geratificeerd door Frankrijk, Malta, Hongarije, Slovenië en Roemenië. De parlementen van de andere lidstaten zullen er zich de komende maanden over uitspreken, bij voorkeur voor 2009. Alleen Ierland zal een referendum houden over de tekst.

Bron: Belga

Geen opmerkingen: